+36 1 790 9900 | WhatsApp: +36 70 311 1094 | « Ügyfélszolgálat 900 - 1800 | Hírlevél »
 
   
  
 
images/stories/FRT-banner/frt2.jpg

Gyakorlatok

Fascia Release Manuális technika prezentálása.

images/stories/FRT-banner/frt3.jpg

Self Myofascial Release

Önkorrekciós technikák megtanulása SMR henger használattal.

images/stories/FRT-banner/frt4.jpg

Fascia lazítás

Fasciaháló átalakult rétegeinek lazítása a fájdalom csökkentése, rugalmasság növelése céljából.

images/stories/FRT-banner/frt5.jpg

Vizsgálat

Fasciaháló állapotának vizsgálati lépései.

images/stories/FRT-banner/frt6.jpg

Eszközök

Lazítás eszközök használatával.

images/stories/FRT-banner/frt7.jpg

SMR

Hatékony önmasszázs

Fascia Release Manuális Terápia (FRT)

Testünket behálózó fascia rendkívül rugalmas és elasztikus eleme a kötőszövetnek. Átöleli, becsomagolja a szerveket, formát képez, védelmet biztosít, tartást ad, idegek, erek, nyirokutak számára pályákat biztosít, vagyis jól adaptálódó hálózatot hoz létre testünkben. Fasciahálózat biztosítja, hogy a kívánt fizikai teljesítményt meg tudjuk valósítani.

A fascia, a Fascia Release Manuális Terápia, majd az SMR tréning jelentése sok sportoló, páciens számára egy teljesen ismeretlen terület. Amennyiben a fasciát helyesen tréningezzük, védjük azt a sérülésektől. A kötőszövet védelme, sérüléseinek prevenciója szerencsére az egészséges életmód, a fitness területén egyre hangsúlyosabb szerepet kap.

Látva és nyomon követve a fascia kutatások eredményeit, valamint a fascia háló lazítását célzó eszközök tárházát, a gomba módon növekvő továbbképzéseket, amelyek sok esetben az eszközök használatára tanítják meg az érdeklődőket, mi úgy döntöttünk egy másik alternatívát kínálunk a hozzánk jelentkezők részére! Ezért képzésünk tananyagát 3 nagy területre osztottuk:

 • - Fasciatan - modern tudományos eredményeken alapuló szöveti analízis, terhelés hatására bekövetkező strukturális átalakulások (beleértve az immobilizációt is),
 • - Manuális fascia lazító terápia - felületes fascia hálótól a mély izompólyáig a képzésen elsajátíthatók azok a speciális manuális fogások, amelyekkel lágy, fájdalommentes lazítást lehet elérni a láncok lefutása mentén.
 • - Manuális terápia és fascia tools - Képzés résztvevői betekintést nyernek a fascia lazító eszközök helyes használatába, az eredményesség érdekében történő alkalmazási területekbe.
 • - Önkorrekciós gyakorlatok - SMR, azaz önkorrekció -, amely számtalan eszköz alkalmazásának lehetőségét mutatja be az érdeklődők számára. Az alkalmazható eszközök hatásának, anyagának elemzése a fascia elváltozások függvényében, egyénre szabottan, kontraindikációk figyelembe vételével egy kiemelt része az eszközös gyakorlati előadásoknak!

Továbbképzés elindításával célunk, hogy a magyar szakemberek is megismerjék a rohamosan fejlődő és a gyakorlatban rendkívüli hatékonysággal alkalmazható fasciaterápiát, annak alkalmazásával hatékonyabb rehabilitációs eredményeket tudjanak elérni.

Legyen szó izomsérülésről, csonttörésről, szalag szakadásról, zúzódásról, rándulásról, vagy egyszerűen "csak" alig észrevehető végtaghossz különbségről stb. a testet ezek az elváltozások természetes egyensúlyi helyzetéből elmozdítják, ezzel pedig a fascia hálózatot is megterhelik. Ott bekövetkező spazmusok, vagy az immobilizáció miatt bekövetkező struktúra átalakulás rendkívül megváltoztatja, vagyis megvastagítja a fasciát. Annak fájdalomérző képessége nő, merevebbé válik, elaszticitásából sokat veszít, ez pedig hatással van a fascia által körülpólyázott harántcsíkolt izomra is. Abban spazmus ezáltal pedig fájdalom keletkezik. Kötőszövet alapvető építőkövei a kollagén és a víz. Strukturális fehérje, a kollagén szakítószilárdságáról ismert és védelmet biztosít. Ugyanakkor memóriával is rendelkezik. A proprioctorok a test fasciális struktúráiban találhatók. Izomorsók és Golgi receptorok, Pacini- és Golgi testecskék a szalagokban, ízületi tokban biztosítják a poszturális tónust és a szükséges alkalmazkodást a külső erők hatására bekövetkező testtartás változásnál.

Izmok ebben fontos szerepet játszanak. Szabad idegvégződések, mint pl .fájdalom receptorok nagy számban találhatók a fasciáknál. Sok szerző megemlíti, hogy a fasciáknak "emlékező képessége van". Meghatározott mozgásminták, trauma, sérülés fasciális szinten raktározódik. Kötőszövetnek lenyűgöző alkalmazkodó képessége van, vagyis mindig alkalmazkodik az új körülményekhez. Így a kollagén változhat, igény szerinti hosszúság, ellenálló képesség és csúszós jellegtől függően. Továbbképzésen elsajátítható tréningprogram dinamikus jellegéből adódóan kiválóan optimalizálja a kötőszöveti struktúrák eltéréseit, a mobilitást visszaadja, a tónust változtatja, elaszticitást növeli, ezáltal pedig az érzékenységet, fájdalmat csökkenti.

Valóban elérjük a fasciákat szükségünk van mélyre hatoló nyomásra, amelyet a terapeuta kezével, vagy speciális fascia lazító eszközökkel fejt ki. A terapeuta keze által is jól tapintható letapadásokat rendkívül hatékonyan fel tudjuk oldani, ezáltal pedig az izom normális funkciója, rugalmassága, illetve egyéb kötőszöveti elemek fiziológiás működése hamar helyére kerül. Manuális lazítást követően speciális gyakorlatokat tanítunk a páciensnek, amelyek segítségével önállóan is tudja magát kettő kezelés között lazítani. Előny, hogy az önkorrekciónál alkalmazott nyomás erősségét a páciens önállóan tudja szabályozni, ezáltal elkerülhető a fájdalmat fokozó spazmusok kialakulása.

Ma már az élsportban, a hobbi sport területén és a rehabilitációban egyaránt elengedhetetlen szempont a független fasciahálózat kezelése, mely egy fiatal, de rendkívül dinamikusan fejlődő szakterület.

Témában indított továbbképzésünk célja, hogy a szakembereknek lehetőségük legyen mélyebben betekinteni a fasciarendszer működésébe, annak elváltozásait, ebből adódó negatív következmények felismerését megtanulja hatékonyan kezelni. A fasciaháló elváltozásának következményeit hatékonyan felismerje és tudja, mikor melyik fascia láncot kell kezelni.

 

Fontosabb témakörök:

 • Fasciák felépítésének, működésének, sérülésének sejtbiológiai alapjai,
 • Fascialazítás élettani ingerei a receptorok ingerelhetőségének függvényében.
 • Szöveti elváltozások, átalakulások rehabilitációja különféle patológiás elváltozások szemszögéből pl. immobilizáció, sportolás hiánya, húzódások, törések, operációk utáni állapotok, degeneratív megbetegedések, túlterhelések stb. esetében.
 • Fascia láncok elméleti alapjai
 • Manuális fascia lazító technikák alkalmazása.
 • Fascia tools bemutatása.
 • Önkorrekciót biztosító eszközök bemutatása, formái, hatásai, alkalmazásának céljai - hasonlóságok és különbségek.
 • Indikációk, kontraindikációk.
 • Fascialáncok - kinematikai láncok-statikai viszonyok. Funkcióelemzés az egész test viszonylatába.
 • Fascialáncok működésének változása sérülések esetén.
 • Fasciák és Triggerpontok - Kialakulás, működés, fájdalom
 • Lábfej, térd, csípő, medence, gerinc, fej funkcionális elemzése statikai eltérések viszonylatában a fascialáncok tükrében.
 • Fascia Release Tréning gyakorlatainak helyes elsajátítása, bemutatása. Elemzés, gyakorlás alsó végtagon, törzs területén fej, valamint a felső végtagok területén.

 

FASCIA RELEASE MANUÁLIS TERÁPIA minősített szakmai továbbképzés, ahol elsajátíthatók a következő ismeretek:
Fascia láncok terhelés és egyéni mozgásminták szerinti alkalmazkodási folyamatai.
Egyéni mozgásminták szerinti sérülési rizikópontok.
Izomláncok és fascia láncok alakulásai, esetleges fájdalmi gesztikulációs folyamatai.
Megelőzés a láncreakciók alapján. Tudd, hogy hol lehetnek sérülési rizikópontok! Hogyan előzzük meg a sérüléseket a fascia láncok kezelésével?
Hogyan kezeljük a sérüléseket, krónikus panaszokat a fascia láncok manuális és eszközös terápiás lehetőségeivel egyéni mozgásminták szerint?
Speciális eszközök a fascia kezelésben
Egyszerű manuális technikák a fascia terápiában az élettani és anatómiai folyamatok szerint.
SMR gyakorlatok, mint önkorrekciós gyakorlatok a fascia terápiában.
Eszközelemzés és a különböző eszközök hatáselemzései, hatásfokai rétegek szerint

 Képzés tanórái:

 • 15 tanóra elmélet
 • 18 tanóra gyakorlat

 

Időpontok (digitális elméleti blokk):

 • BUDAPEST, 2024. június 14-16. - (A képzés online elméleti blokkban és személyes megjelenéssel járó gyakorlattal indul. Online elméleti napokhoz tartozó gyakorlat ideje: 2024. június 16.)  -  Jelentkezési lehetőség megnyitva.
 • BUDAPEST, 2024. szeptember 06-08. - (A képzés online elméleti blokkban és személyes megjelenéssel járó gyakorlattal indul. Online elméleti napokhoz tartozó gyakorlat ideje: 2024.szeptember 08.)  -  Jelentkezési lehetőség megnyitva.
 • BUDAPEST, 2024. december 06-08. - (A képzés online elméleti blokkban és személyes megjelenéssel járó gyakorlattal indul. Online elméleti napokhoz tartozó gyakorlat ideje: 2024. december 08.)  -  Jelentkezési lehetőség megnyitva.

 

Időpontok, akkor, ha a digitális elméleti oktatási formát választja és nem a klasszikus termi oktatást (digitális elméleti blokk):

 

Továbbképzés nyilvántartási száma:

 • SZTK-A-28491/2019 (korábban elvégzett tanfolyamok esetében. Érvényes volt: 2023-ig)
 • SZTK-A-360500/2022 (jelenleg aktuálisan érvényes nyilvántartási szám)

 

Tanfolyam helye: 

 • BUDAPEST: PhysioVit, 1075 Budapest, Károly krt. 13-15. (Helyszín változtatás jogát fenntartjuk!)

 

Csoportlétszám a gyakorlaton: 4-6 fő.

Akik a tanfolyamon részt vehetnek: orvosok, gyógytornászok, utolsó éves gyógytornász hallgatók és utolsó éves orvostan hallgatók, gyógymaszőrök. 

Tanfolyami részvételi feltételek a képzési szabályzatban olvashatók. 

 

Tandíj: 

 • HUF: 89.000 Forint, amely magában foglalja az órai jegyzet, az igazolások regisztrációját, valamint kezdő fascia tools készletet! PhysioVit Card/hallgatói kártya használattal a képzési díj 82.000 Ft.
  • Képzéshez tartozó kedvezménycsomagok pontos leírásáról, az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségekről tájékozódjon a tanulmányi osztályunk által kibocsájtott kiadványból: "Kedvezményes képzési csomagok." Masszőrök egyesülete tagjai részére 2018. május 04-től érvényesek a kedvezmények.
  • EUR: Tandíj törlesztése euróban is igényelhető. A díj mértéke az aktuális valutaárfolyam alapján kerül megállapításra. Ebben az esetben a jelentkezési lap "Megjegyzés" pontjához kell az igényt feltüntetni. Bővebben a tandíjfizetésről itt...
 • Képzéshez - amennyiben a jelentkezés leadása és a képzés dátuma között min. 1 hónap áll rendelkezésre - részletfizetés is igényelhető. Részletfizetési tájékoztató...

   

Hogyan történik a regisztráció folyamata és a visszaigazolás? 

Regisztrációhoz ki kell tölteni az ONLINE JELENTKEZÉSI LAPOT, majd beküldeni hozzánk. Az űrlap sikeres elküldéséről rendszerünk tájékoztatja Önt. Ezt követően küldjük Email címére a tanfolyami visszaigazolást, majd külön Emailben a díjbekérőt. Azon található lesz egy bankszámla szám, ahová a tanfolyami díjat várjuk. Amint az megérkezik hozzánk, értesítjük róla. Ezt követően a tanfolyam választott dátuma előtti napon emlékeztető levelet küldünk Önnek SMS-ben.

Egyéb fizetési lehetőséget kínálunk a Paypal rendszeren keresztül is-

 

Hogyan fizesse egyszerűen, bankszámla nélkül a tandíjat?

Tanfolyam díja a jelentkezést követően PayPal rendszeren keresztül is elküldhető. Hogyan? Klikkeljen a PayPal ikonra, majd megnyílik egy új ablak és ott a "Pénz küldése" menüre klikkelve tudja hozzánk továbbítani a tanfolyami összeget.

 

Van már PhysioVit kártyája? Tudta, hogy a kártyával képzési kedvezmények vehetők igénybe? Tájékozódjon a részletekről és igényeljen Ön is egy kártyát. A képzésre jelentkezők részére a hallgatói kártya regisztrálásra kerül és az első napon személyesen átvehető a regisztrációnál.

Megjelent: 100454 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.