+36 1 790 9900 | WhatsApp: +36 70 311 1094 | « Ügyfélszolgálat 900 - 1800 | Hírlevél »
 
   
  
 
Diabates tréning - Speciális testedzés cukorbetegek részére

A táplálékkal felvett glükózt a hasnyálmirigyben termelt inzulin segítségével bontja le és hasznosítja a szervezet. Az izom az inzulin közreműködésével tudja a glükózt felhasználni. Amennyiben nem termelődik megfelelő mennyiségű inzulin, vagy az nem fejti ki a szokásos hatást, akkor a vércukorszint emelkedik.

Probléma akkor van, ha az éhgyomri vércukor érték ismételten eléri, vagy meghaladja a 7 mmol/l-t. Akkor is cukorbetegség állapítható meg, ha a bármikor mért vércukor szint eléri, vagy meghaladja a 11,1 mmol/l-t és ezzel párhuzamosan jellegzetes tünetek jelentkeztek.

Cukorbetegség tünetek:

 • magas vércukorszint
 • megnő az ürített vizelet mennyisége
 • vizelettel glükóz is ürül
 • szomjúságérzet
 • elhúzódó sebgyógyulás
 • ismételten jelentkező pattanásos bőrbetegség
 • viszketés
 • nőgyógyászati folyás
 • megtartott étvágy mellett a testsúly csökkenhet, mivel a glükóz nem tud beépülni a szervezetbe.

Cukorebetegség típusai:

 • 1-es típusú diabétesz: Ennek hátterében legtöbbször az áll, hogy a szervezet védekező immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét. Autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek itt gyorsan alakulnak ki és a betegek kezeléséhez inzulin szükséges.
 • 2-es típusú diabétesz: Ebben az esetben a béta sejtek termelnek inzulint, de az nem fejti ki a megfelelő hatását, mert érzéketlenek vele szemben a sejtek. Ezen érzéketlenség, az un. inzulinrezisztencia miatt emelkedik a vércukorszint. A magas vércukorszint, hyperglikémia miatt a béta-sejtek több inzulint próbálnak termelni, majd a folyamat során az inzulintermelés elégtelenné válik és hosszú betegségtartam után teljesen kimerülhet. A betegség kezdetén gyakori a tünetmentesség, a diabétesz tünetei csak lassan alakulnak ki. A 2-es típusú betegek többsége, kb. 80%-a elhízott, többségük a magas vérnyomástól is szenved.  E diabéteszforma gyakorisága szorosan összefügg az életmóddal; a mozgásszegény életmód, az elhízás, az egészségtelen táplálkozás döntő szerepet játszik e betegség kialakulásában. Manapság az elhízás gyermek és serdülőkorban is jelentkező rohamos terjedésével azonban ebben a korban is egyre több diabétesz jelentkezik.

Sajnos valódi robbanás a 2-es típusú betegek járványszerűen növekvő számában tapasztalható, mert az összes cukorbeteg 9/10-e 2-es típusú. A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások elterjedése miatt világszerte egyre jobban növekszik a 2-es típusú cukorbetegek száma. Becslések szerint 2025-re a jelenlegi szám megduplázódik (WHO)! Ez azt is jelenti, hogy a cukorbetegség kezelésére fordított összegek is duplázódnak.

A cukorbetegség nemzetgazdasági terhe Magyarországon is jelentős. Kb. félmillióra becsüljük a cukorbetegek számát és valószínűsítik, hogy további közel félmillió embert érint a cukorbetegség „előszobájának” is nevezhető állapot, a csökkent glükóztolerancia. Ez azt jelenti, hogy ha egy szokásos reggeli után megmérnék ezeknek az embereknek vércukor szintjét, akkor az már kóros lenne.

Ezért is tartjuk óriási jelentőségűnek feladatunkat a sportrehabilitációs szemléleten alapuló PRT® Diabates tréning bevezetését, miszerint időben elkezdett szemlélet és specifikus tréning változtatással kiválóan kezelhető, vagy megelőzhető a betegség kialakulása/ további terjedése!

Mi a feladat?

Helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás, edzés rehabilitációs trénereink irányításával kidolgozott edzéstervek alapján. Az már közismert tény, hogy az aerob (oxigénigényes) mozgás jótékony hatással van a cukorbetegségre, azonban az elmúlt években egyre több olyan tanulmány is született, amely a súlyzós edzéseket emeli ki, vagy a kettő kombinációját hatékony megoldásként.

Németországban már megismertük a Német Olimpiai Sportszövetség (DOSB) koncepcióiban, milyen edzéstervekkel dolgoznak ennek a krónikus megbetegedésnek tréninggel végzett kezelésében. Oktatási Központunkban már évek óta folyik International Academy For Sportscience (IAS Hollanadia) Sportrehabilitációs koncepciója, amely kiváló irányelveket, kezelési koncepciókat mutat be a diabétesz kezelésre vonatkozóan. Ezt külföldön már sikeresen alkalmazzuk, ott már bizonyította jótékony hatása. Ezek a koncepciók most már elérhetők egészségközpontunkban is!

Egy átfogó állapotfelmérés alkalmával tréning terveket dolgozunk ki, amelyek az inzulin beadásának idejéhez szigorúan alkalmazkodnak, individuális gyakorlatokkal, egyénre szabott edzésekkel törekszünk az inzulin érzékenység növelésére, az izomzat állapotának javítására, az izom hypertófia receptorokra kifejtett kedvező hatásának javítására, a laktikus edzések hatására bekövetkező előnyök megteremtésére, az utóégetés előnyösségére (zsírégetés) a beadott inzulin mennyiség függvényében. Mindezt úgy alakítjuk ki, hogy Pácienseink választják ki a számukra szimpatikus mozgásformát.

Súlyzós tréning csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Azoknál a Pácienseknél, akik rendszeresen végeznek súlyzós tréninget - ez heti öt napon át gyakorolt, alkalmanként 30 perces súlyzós edzést jelent - akár 34 százalékkal csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, valamint növelhető az inzulin érzékenység is. Megfelelően kialakított életmóddal a már kialakult cukorbetegség súlyossága enyhíthető. Megfelelően összeállított programmal a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenhet.

 

Információ kérése érdekében hívja ügyfélszolgálatunkat vagy írjon a képernyő jobb alsó sarkában megjelenő chat vonalon!

Telefonos elérhetőségünk munkanapokon 9:00-18:00 óra között a következő: +36 1 790 9900

 

 

 

Megjelent: 8821 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.