+36 1 790 9900 | WhatsApp: +36 70 311 1094 | « Ügyfélszolgálat 900 - 1800 | Hírlevél »
 
   
  
 
AKTÍV REHAB - Gerincrehabilitáció egy speciális nézőpontból.

AKTÍV REHAB - Gerincrehabilitáció egy speciális nézőpontból. / Funkcionális gerinctréning képzés a gerincet érintő megbetegedések, panaszok modern szemléletű rehabilitálására helyezi a hangsúlyt. A szakmai elmélet szerint a patológiás folyamatok hatékony rehabilitálásához, valamint megelőzéséhez ismerni kell a szövetek felépítését és sejtszintű működését is. Hiszen ha tudjuk, hogy a sejtek miből táplálkoznak és miből építkeznek, melyek a legspecifikusabb ingerei, akkor meg tudjuk adni a szövetnek mindazt, amire szüksége van a regenerációhoz, így a spontán sérülések elkerülhetők, ill. a degeneratív folyamatok hatékonyabban kezelhetők.

Sajnos a gerinc különböző eredetű megbetegedéseinek gyógyítása sok esetben passzív módszerekkel történik, mint pl. masszázs, elektroterápia, gyógyszerek, vagy különböző manuális terápiák alkalmazása. Ezek a gyakran alkalmazott kezelési formák nagyon hatékonyak a tünetek, panaszok csökkentésében, azonban hosszú távon nem biztosítják a páciens számára szükséges terhelhetőségi szintet pl. munkahelyen, vagy egy-egy sporttevékenység közben. Vagyis nagyon sokszor elmarad a hosszú távú hatás!

Nagyon fontos szerepe kell, hogy legyen a rehabilitációs tervek készítésénél, kivitelezésénél a funkcionális diagnózisnak, amely az aktív rehabilitációban nélkülözhetetlen a célok és a cél eléréséhez alkalmazott módszerek meghatározásához. A modern fizioterápiát/rehabilitációt már nem lehet elképzelni az aktív rehabilitáció nélkül, mert ez az egyetlen lehetőség a páciens terhelhetőségének, terhelhetőségi szintjének emelésére. Ezen a szinten már nincsenek passzív terápiás módszerek a funkcionális terhelhetőség elérésének céljából.

Aktív rehabilitáció elemeinek összeállításához szükség van a tréninglehetőségek, a terhelhetőségi variációk, az adaptációs folyamatok, a sebgyógyulás fiziológiás folyamatainak, a szövetek fiziológiás működésének ismeretére is. A funkcionális diagnózis felállításával válik majd világossá a probléma/fájdalom valódi oka, amely a munkát, a sporttevékenységet, a mindennapi mozgásokat/mozdulatokat zavarja, illetve láncreakciót indít el a testben, hiszen lokális problémáról már rég nem beszélhetünk!

Nem elegendő csupán gyakorlatok elvégzése, azokat adaptálni kell a hétköznapi mozgásfolyamatokba, mozgásmintákba, a sportba. Gyakorlati elemeket úgy kell egymásra építeni, hogy az átmenetet (transzfer) minden szempontból biztosítani tudjuk páciensünknek. Biztosítva ezáltal a hatékonyabb gyógyulást és az újbóli sérülések kialakulásának elkerülését.

Gyakorlatok átvezetése, a transzfer biztosítása egy rendkívül fontos eleme a képzésnek. Ehhez szükség van mozgás struktúrára, koordinációra, szinkronizációra, stabilizációra stb. Amennyiben páciensnek álló helyzetben van problémája, akkor álló helyzetben kell tréningezni, nem pedig a kezelőágyon, vagy egyéb, a transzfert nem biztosító pozíciókban. Technikai variációk tárháza áll lehetőségként a gerinctréner és a páciense előtt a szabad súlyzós rehabilitációs programok alkalmazásával, variálható a pozíció, a testhelyzet, a mozgásminta, a mozgásirány stb. Ez a rendkívüli szabadság kell a rehabilitációhoz!

A gerinc területén jelentkező panaszok, sérülések okozója sokszor az egyoldalú terhelés és az általános terhelhetőségi szint csökkenése. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy hosszú távú stabilitás érdekében a megbetegedések klasszikus kezelését aktív tréningformákkal lell kiegészíteni. Továbbképzésünk ezeknek a specifikus edzés - és tréningformáknak összeállításában pontos és hatékony elsajátításában, diagnózisok szerinti adaptációjában nyújt minden érdeklődőnek segítséget!

Funkcionális gerinctréning képzése 4 napból, azaz 40 órából álló továbbképzés. Röviden  az elméleti és gyakorlati órák tartalmából:

  • - Aktív rehabilitáció alapjai,
  • - Funkcionális analízisek,
  • - Funkcionális tréningek
  • - Rehabilitációs és prevenciós kezelési lehetőségek,
  • - Páciens általános és speciális terhelhetőségének megállapítása/fejlesztése
  • - Szöveti károsodások, azok rehabilitációja
  • - Megbetegedett/sérült páciens számára adható általános és speciális aktív rehabilitációs programok összeállítása
  • - és még sok egyéb.

 

Továbbképzés tervezett időpontja: 2025/2026

Képzés helye:  BUDAPEST: PhysioVit 1135, Budapest, Béke u. 23. (Helyszín változtatás jogát fenntartjuk!)

 

Akik a tanfolyamon részt vehetnek: orvosok, gyógytornászok, utolsó éves gyógytornász hallgatók és utolsó éves orvostan hallgatók

Orvosok, gyógytornászok kompetenciái a tanfolyam esetében mások. Ezért a tanfolyammal kapcsolatosan megkötött Továbbképzési szerződés külön-külön szabályozza a szakmacsoportok kompetenciáit, a megtanult tanfolyami anyag saját kompetenciába beillesztését, valamint azt, hogy melyik szakmacsoport határai hol helyezkednek el a tanfolyami anyag használhatóságát illetően. 

Hogyan zajlik a jelentkezés? Jelentkezés elfogadásának feltétele az előképzettség valamelyikének megléte, amelyet a jelentkezéskor igazolni kell. Amennyiben megvan a szükséges előképzettség, akkor ki kell tölteni az online jelentkezési lapot. Sikeres elküldést követően a hozzánk beérkezett adatokat ellenőrizzük, majd amennyiben minden megfelelő, az előképzettség is megvan visszaigazoljuk azt Emailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Email címről. Ezzel párhuzamosan egy másik Emailben proforma számlát küldünk a befizetési tájékoztatóval.  A jelentkezési lapon is beküldhető az előképzettségi igazolás, de ebben az esetben kép formában (.jpg) javasoljuk, kis kiterjesztésben. A nyilvántartási szám megadása a jelentkezési lapon szintén kötelező. Ennek a nyilvántartási számnak az ellenőrzését az Országos Kórházi Főigazgatóságnál az előképzettség igazolásának beküldésével párhuzamosan elvégezzük.

Amennyiben gyógytornász, vagy orvostan hallgatóként venne részt a tanfolyamon, akkor kérjük olyan igazolást csatoljon, amely igazolja a hallgatói jogviszonyt. Ezt minden esetben a Főiskola/Egyetem tanulmányi osztálya állítja ki az Ön részére. Ezt kell csatolni .jpg formátumban, vagy külön Emailben elküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Hallgatóknak nyilvántartási száma az Országos Kórházi Főigazgatóságnál nincs.

Fontos! Csak és kizárólag akkor igazoljuk vissza a tanfolyami jelentkezés elfogadását, ha megvan az előképzettség. Kérjük, hogy a fent megjelölt előképzettség nélkül ne adja le a regisztrációját!

 

Megjelent: 19832 alkalommal

1 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

PhysioVit Központ

Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.