+36 1 790 9900 | WhatsApp: +36 70 311 1094 | « Ügyfélszolgálat 900 - 1800 | Hírlevél »
 
   
  
 

Eseménynaptár

Lökéshullám terápia tanfolyam
Csütörtök 26 Május 2022, 09:00am - 05:00pm
Találatok : 366
által Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kapcsolat +36 1 790 9900, +36 1 790 9911, +36 21 2525 207, +36 70 311 1094

Lökéshullám terápia tanfolyam (SWT)

#LökéshullámTERÁPIA -

A rehabilitációban, a prehabilitációban különféle fizikai energiákat már régóta alkalmaznak a szövetek fiziológiás tulajdonságainak helyreállításában. Mi ebből  - részben sportspecifikus szöveti regenerációs gondolkodásmódunknak köszönhetően - kiemelten kezeljük a lökéshullámot. A hullámok segítségével az emberi test számára generálunk egy akusztikus energiát egy speciális készülék segítségével, amelyek a strukturálisan átalakult szövetet ingerelik. Az akusztikus hullámok erőssége elsősorban a szövet típusától és az elváltozás súlyosságától függ. Természetesen itt is figyelembe vesszük a megváltozott szövetben elhelyezkedő receptorokat, azok természetes ingereit és ennek megfelelően állítjuk be a Bar/mJ és a frekvencia értékeket, valamint ezzel párhuzamosan a kezelési időt.

A lökéshullámok a szövetekben elnyelődnek, un. mechanotranszdukciót, ebből kifolyólag pedig gyógyító folyamatokat indítanak el. Mechanotranszdukció során a sejtek valamilyen mechanikai stimulust biokémiai aktivitássá konvertálnak, ennek következtében a kezelés területén a véredények kitágulnak, a vérkeringés fokozódik. Kialakult helyi vérbőség hatására gyulladást csökkentő faktorok koncentrálódnak, a szövetek mikrocirkulációja és anyagcseréje javul, a lágyrészek lazulnak.

Fontosnak tartjuk képzéseink, kezeléseink során hangsúlyozni, hogy ez csak a szövet tulajdonságainak megfelelő erősség/intenzitás esetében van így, hiszen nem megfelelő erősségre/intenzitásra beállított lökéshullámok (túl kicsi, vagy túl nagy) egyaránt lehetnek lassító és/vagy gyorsító hatással a gyógyító folyamatokra.

A lökéshullám lehet borzasztóan effektív, vagy kevésbé, pontosabban lassú ütemben ható terápia. Minden attól függ, a kezelő hogyan alkalmazza a készüléket, hogyan használja ki annak nagyszerű lehetőségeit! Nincs rossz kezelés, csak rossz formában adagolt kezelés és nem betegre/helyre (kiváltó ok, vagy következmény) adaptált kezelés. A lökéshullám igazán effektív, ha nem csupán az ütésszám alapján történik a kezelés "adagolása", hanem a kezelő elsősorban a szöveti elváltozás tulajdonságaihoz adaptálja a beállításokat. Nem csupán egy erősség és intenzitás értéken történik a kezelés, hanem annak beállítási lehetőségeit variáljuk.

Gyakorlati tapasztalat, hogy a gépekben letárolt programokat egy kezelésen belül mindig ajánlott változtatni.  Effektivitást befolyásoló tényező, ha pl. 2000 ütést állítunk be valamilyen Bar/mJ értékkel és ezt adjuk az érintett területre pl. 10 Hz frekvencia értékkel teljesen mindegy, hogy az csonthártya, kötőszövet, ínszövet stb. Ez  - a kezelendő szövet szemszögéből nézve - egy olyan hibafaktor lehet, ami a végén csökkentheti a kezelés eredményességét, főleg akkor, ha az egy helytelenül beállított ütés erősséggel és sűrűséggel párosul. Egy értékre beállított frekvencia a következő hibafaktor. Miért hibafaktor? Mert ezzel a beállítással nem használjuk ki teljes mértékben a készüék által biztosított, a szöveti receptorokra kifejthető hatásokat.  Amennyiben ehhez társul - harmadik hibafaktorként - a kezelőfej helytelen, nem a szöveti elváltozás típusán, az ok-okozati tényezőkön alapuló megválasztása (pl. nem jól adaptált átmérő, vagy helytelenül megválasztott forma a konvex, konkáv, lapos fejek között), amely befolyásolja az ütés jellegét, a hullámok szórását, akkor lehet még pozitív szöveti válaszreakció, de nem minden esetben okoz nagymértékű javulást a szövet állapotában. Ilyenkor kell általában többször ismételni a kezelést.

Ha a szöveti elváltozás jellegére koncentrál a kezelő és annak megfelelően állítja be a Bar/mJ és frekvencia értékeket, azaz egy kezelésen belül többször változtatva azokat a szövet típusának megfelelően, figyelve a fájdalom és egyéb szöveti reakciókat (pl. tónusváltozás), valamint az előbbieken kívül akár még a kezelőfej átmérőjét, jellegét is változtatja, de a kezelést nem mindig ütésszámban méri, na akkor lehet a lökéshullám igazán gyorsan ható, effektív. Képzéseinket külön figyelmet fordítunk ezen hibafaktorok kiküszöbölésének megtanítására soksok gyakorlási lehetőségen keresztül. Gondosan ügyelünk arra, hogy a hozzán forduló sportolók, gyógyulni vágyó nem sportoló páciensek szintén részesüljenek ezen hatékonyságból.

Képzésről bővebb információ megtekintése érdekében kérjük, hogy klikkeljen tovább a "Megnézem" gombra!

Hely PhysioVit központ, 1075 Budapest, Károly krt. 13-15.
Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.